zaterdag 24 december 2022

Traditioneel

 Al eens eerder over gehad? Het Oost-europese kerstdinner bestaat uit versgetrokken kippensoep met zelf gemaakte vermicelli of griesballen. Dan wat ze noemen 'salade de boeuf'. Een aardappelsalade met oa de groente die de soep mee op smaak heeft gebracht en absoluut niks van een rund. Vervolgens als hoofdgerecht met een mengsel van rijst en vlees van het net geslachtte varken gevulde koolrolletjes van witte kool, die een paar wkn heeft staan gisten. Het toetje zou ik niet weten. Alles weggespoeld met zelfgestookte sterke drank van pruimen, koffie, cola, wijn en soms ook water.

 Traditie. Alles heeft zo zijn redenen en met de jongere generaties zal het gebruik ongetwijfeld verwateren. Niet verdwijnen, gewoon z'n vanzelfsprekendheid verliezen. Op de kippensoep na, maar dan met prei en rijst, was er thuis geen vaste prik met de feestdagen. Altijd wel iets dat feestelijk bedoeld was, maar niet zonodig jaarlijks terugkeerde. Geen idee of mijn deel van Nederland zoiets heeft gekend, bijv. voor de IIeWO. De ouders van mijn moeder hadden varkens. Met de slacht aan het einde van het jaar zou dat best consequenties voor de feestmaaltijden gehad kunnen hebben. En natuurlijk vlaaien als dessert. Met dertien kinderen .....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten