Ipv de inmiddels zelfs zonnige avonduren in de tuin bezig te zijn, probeer ik nog iets van die smakeloze klomp schapenhangop te maken. Het is nieteens telemea, een soort Roemeense feta. Ooit mn van schapenmelk gemaakt maar inmiddels ook van koe, geit en buffel verkrijgbaar. Mariana heeft niet gesnapt en dus niet duidelijk kunnen maken, wat ik met 'vers' bedoelde. Dus ze hebben de worgel als nog opgehangen en nadat het ergste vocht eruit was aan Mariana gegeven. Ik had de worgel willen hebben en de boel zelf in een handzame en voor rijping geschikte vorm(en) willen persen. Was improviseren geweest, maar was wel gelukt.
Nu heb ik een massa die spontaan uit elkaar valt en, ik vrees, voor verdere verwerking ongeschikt is. Nu hebben die Roemenen wel allerlei recepten om met dit spul iets te doen. Oa door de worstmachine halen, stevig zouten, in potten persen en òf met olie afdekken òf wecken. Kaas is het dan nog steeds niet. Had het, krijgt het misschien alsnog de consistentie van feta, dan kun je iets met blokjes in olie met diverse smaken. Maar dat van 5 kilo .... Kortom het is weer het bekende verhaal van iets kunnen krijgen en je vervolgens pas afvragen wat je er mee moet. Vermoeiend.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten