zondag 27 juni 2021

Aardbeien

 De eerste tuinopbrengst zit in de diepvries. Snel hè? Het water stond al een tijdje op. Peultjes in zakjes. Ik had me dat bedacht met aardbeien in jampotten, op taarten en uit de ijsmachine. Die opbrengst is in stuks het aantal vingers van twee handen nog niet overstegen. Veel meer zie ik het niet worden. Ik laat nu misschien de uitlopers hun gang gaan. Niet meer dan eentje per plant en één scheut per uitloper. Dan in augustus uit planten op een nw perceel.

 Dat rouleren is een hele toestand. Het is een '1, 2, 3'-kwestie. Eerste jaar planten (weinig opbrengst), tweede jaar max. opbrengst, derde jaar minder opbrengst en nwe stekken maken. Dat kan op meerdere manieren (van mooiemoestuin.nl):
 
 Je kunt zelf kiezen hoe je haar wilt telen. En dit is onze favoriete manier: volgend jaar geven de planten die we op bovenstaande foto in oktober uitplanten een kleine oogst (maar met 40 planten is dat echt nog wel een paar kilo). Het oude aardbeienbed is ondertussen opgeruimd, schoon gemaakt en kan volgend jaar voor andere groenten worden gebruikt. Het jaar erop heeft ze haar beste opbrengst, en het jaar daarop(het derde jaar na het uitplanten van de stekken) gaan we weer nieuwe stekken nemen voor een nieuw aardbeienbed.
 
 Er zijn ook mensen (met een grotere tuin, of mensen die gewoon elk jaar een meer dan goede oogst willen) die een dubbel aardbeienbed hebben. Zij nemen in het tweede jaar van aardbeiplanten stekken die ze in een nieuw bed uitplanten. In het jaar daarop geven de jonge planten (hun eerste jaar) een kleine opbrengst. En de planten waar stekken van zijn genomen heeft dan haar derde jaar en geeft dan nog een zeer redelijke opbrengst. Dit kost je 2 vakken in de moestuin, maar zo heb je dus altijd een zeer goede opbrengst. In het volgend jaar neem je weer stekken van de jonge planten (die dan hun tweede jaar in gaan), en ruim je na de zomer de planten op die hun derde jaar hebben gehad. Je hebt dus zo in elk jaar eenjarige, tweejarige en driejarige planten. Dan moet je uiteraard wel voldoende ruimte hebben in je tuin voor in ieder geval 2 of wellicht zelfs 3 aardbeibeden.  
 
 In het eerste geval beperk je je tot één perceel en schuift door naar het volgende in het derde jaar. Dan moet de opbrengst in het eerste en derde jaar wel redelijk zijn. Het tweede alternatief werkt met 2 percelen en de beschrijving heeft mij aardig wat hoofdbrekens gekost. Er wordt gesteld, dat je elk jaar één-, twee- en driejarige planten hebt. Dat klopt volgens mij niet. Dat werkt alleen als je met drie percelen werkt, wat dan weer -normaal gesproken- een gigantische berg aardbeien moet opleveren, omdat je altijd weer een tweede jaar's opbrengst erbij hebt. Wat ik ga doen moet ik me nu bedenken. Ik neig naar twee percelen en dus nu géén stekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten