Gisteren druivensap gemaakt met de sappan, dat wil zeggen met behulp van waterdamp. Het sap wordt daardoor verrijkt/verdund met iets van 10 - 20% water. Vandaag wordt van het sap stroop gemaakt. Hetgeen betekent, dat meer dan 90% van het sap moet verdampen. Net geen dweilen met de kraan open. De pan staat al te dampen. Begonnen met iets meer dan 10 ltr. Benieuwd wat over blijft als het stroopdikte heeft bereikt.
Ondertussen hangt er nog voor dik 10 ltr aan de druif. Wat daar weer mee te doen? Maar gewoon sap maken? Hebben al 7 flessen staan. Allemaal erg natuurlijk, al zal met al dat gekook weinig van de vitaminen over zijn. Maar doe je het daarvoor? Nou, niet echt. Het wordt vooral weer een plaatsprobleem. Ook de acht potten gelei staan nog wat beteuterd op de eetkamertafel te wachten tot ze plekje toegewezen krijgen. Wat nog wel gaat lukken, Maar al die flessen sap ...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten