vrijdag 5 april 2013

Plekje

 Le Lutetia (Place Jeanne Hachette) ....... een Franse kroeg zoals een Franse kroeg moet zijn. De inrichting niet nieuw en absoluut niet modern. Als eeuwig storende Tv een gigantische flatscreen, maar gelukkig met minimaal geluid. Profesioneel personeel, versleten en op leeftijd als de tent zelf, maar met een routine en efficiëntie die een genot is voor oog en oor. Het etablissement is verder goed gevuld met een verlopen en in het leven verloren cliëntele. Oud en jonger aan de koffie of sterker. De potentiële levertransplantaties halen hun flessen op en verdwijnen snel weer uit beeld. Wat in het café verblijft is vooral drifig op jacht naar het ongrijpbare geluk. Lotto, paardenwedden, krassen of één van de online-spelletjes met iedere x-minuten een nieuwe uitslag op een beeldscherm ergens in een hoek.

 Hier en daar zit een stel, dat ongeacht de leeftijd vooral verveeld langs elkaar heen staart of de Tv in de gaten houdt. Ondertussen loopt een niet aflatende stroom mensen in en uit, die hun portie sigaretten kopen. Per dag, soms per slof.

 Het heeft iets desolaats met wanhopige trekjes, maar volgens mij is het pure berusting. En als er al trekjes zijn, dan ook iets weldadigs, iets van overleveningskunst, het "Joie de vivre" van elke dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten