woensdag 7 september 2022

Omvattend

 De hele dag 'in de prei' geweest. Zo'n dag waarop je je afvraagt, waar je anders de tijd vandaan haalt om meer dan één ding op een dag te doen. Niet zozeer de energie, domweg de tijd. Laat begonnen. Wat in een geval als dit natuurlijk al het halve werk scheelt. Verder weinig schokkends. Drie kilo prei schoon gemaakt, klein gesneden, gewassen, geblancheerd en in porties van 300 gram verpakt, vacuüm gezogen. Die liggen nu hard te worden in de diepvries.

 Dat blancheren is een beetje twijfelachtig. Je doet dat meestal bij harde groente. Nu hou je een wat kleffe hap over. Het schijnt de smaakt, het uitzicht, de kleur en de textuur beter te bewaren. Qua textuur en uitzicht klopt daar weinig van. Volgende keer een deel gewoon rauw in de diepvries. Volgens mij vorige keer ook gedaan.

 Prei is iets voor in de nasi èn voor in de erwtensoep. Die drie ons is genoeg voor een nasi-schotel voor 2 personen. Voor een grote pan erwtensoep is het verre van voldoende. Nu is prei in de winter (ervaring) een bottleneck als je hier erwtensoep of beter snert wilt maken, net als de rookworst van Unox trouwens. Misschien niet zo gek om de snert alsvast voor de winter te maken. D'r liggen zeker nog voor 1,5 kilo preien te wachten op verwerking. Kan mooi een stuk varkenspoot d'r in. Het deel net boven de poot waar ook vlees aan zit (hamschijf?, Eisbein?). Weer wat lucht in de diepvries.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten