zondag 4 september 2022

Afsluiter

 Gisteren wijn gebotteld en dat was voor het eerst sinds lange tijd. Zorgvuldig bij elkaar gezocht wat daar voor nodig is. Een paar keer gekeken of de set compleet was en niet tijdens het vullen van de flessen ineens iets geregeld moet worden wat niet direct bij de hand is. Flessen gevuld, etc. De nacht wees me uren later erop dat d'r weldegelijk iets over het hoofd was gezien. Blijkbaar was daar al twijfel en heeft dat liggen broeien.

 Bij het bottelen steek je een perspex buis in de grote glazen fles met daar een slang en een volgende perspex buisje met een mechanisme dat alleen de wijn doorlaat als de punt ervan tegen de bodem van de wijnfles wordt gedrukt. Op die manier komt zo min mogelijk lucht en dan mn zuurstof in contact met de wijn en dat beperkt het risico van oxidatie en alle nare smaaknuances vandien.

 Tot zo ver niks aan het handje. De perspex buis in de grote fles, een soort wandelstok, heeft een centimeter of twee voor het eind, dat in de fles gaat, een gaatje. Op die manier zuig je schone wijn en geen drap op als ..... ALS de onderkant van de buis is afgesloten met het daarvoor bestemde dopje. Mooi vergeten, dus.

 D'r moeten straks haast wel een paar flessen met bezinksel zijn. Doordat de wijn al een kleine eeuwigheid, bijna een jaar heeft staan bezinken zal de drap echter zo compact zijn geweest, dat het spul niet makkelijk meegezogen kon worden. Een geluk bij een stommigheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten