dinsdag 10 januari 2012

Luiheid

 Wat is er aan de hand met de hedendaagse mens? Behoefte aan muziek, draai een clip. Wil je wat zeggen, maak een filmpje. Is d'r een nieuw boek, draait de filmversie bijna sneller dan het boek in de winkel ligt. Vraag je iemand iets te vertellen, is " ...euh" vaak het meest haalbare. En schrijven ....., het bloggen ff buitenbeschouwing gelaten, wie schrijft een ander nog wat?? Wat heeft de mens met beelden? Waarom is men te lui voor de persoonlijke beeldvorming met woorden?

 Nu is luiheid de drijfveer voor menige vooruitgang geweest, maar iets zegt me dat het schip hier kantelt. Dit is geen pleidooi voor de rondtrekkende verteller, die de geschiedenis, successen en magische wortels van een volk in stand houdt. Heerlijke jaarlijkse sessie van enige weken in het dorp, avonden rond het houtvuur gevuld met kleur- en klankrijke verhalen. Hoewel, daar is niks op tegen. Je ziet het links en rechts in veranderde vorm terugkeren.

 Een beeld is snel, zowel gemaakt als getoond. Een beeld is veelzeggend. Een beeld is afgerond. Maar een beeld is ook instant. Een beeld is onaf (raw!) of net tot in de puntjes opgepoets. Een beeld is vaak gemaakt door een ander. Een beeld kan iemand laten dromen maar bespaart je vooral de moeite om je persoonlijke mix vorm te geven.

 Ooit waren de plaatjes bij "aap, noot, mies" bedoeld om de woorden te leren. Wanneer draait dat om?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten