vrijdag 6 januari 2012

I Salari

De vliegtuigjes dwarrelden op onvoorspelbare wijze van het terras, meegenomen door een lichte luchtverplaatsing, dalwaarts uitgelicht door de zon die langzaam achter de beboste heuvels opkwam. Na de meest vreemde draaien, prachtige zweefvluchten of een regelrechte crash kwamen ze allemaal bijna op dezelfde plek neer. Een meter of twee bij de schapen vandaan, net in het eerste bed van de moestuin. De meer of minder reguliere landing tussen de aardbeien gadegeslagen door een twintigtal domme blikken waarvan de mijne deel uitmaakte.

De maan en een klein leger vuurvliegjes had me gedurende de nacht al een vaag zicht gegund op het gestaag groeiende vliegtuigkerkhof. Na een kleine tien minuten vouwen, een of twee slokken ijskoude witte wijn, soms een hap pizza en hop daar werd een tot vliegtuigje gereduceerd A4tje met woorden gelanceerd. Woorden waaraan de zin ontbrak nadat ze waren opgeschreven.

Gisteren was een productieve dag als inhoud niet belangrijk zou zijn geweest. Na weken waarin de laptop voornamelijk een verloren versiersel was geweest op een tafel, waar voor de tweede wereld oorlog een goed katholiek gezin alle ruimte had gehad, vonden gisteren mijn vingers de weg naar de toetsen. Het resultaat vloog sinds en uur of twee door de lucht van een prachtige nacht onder begeleiding van het nachtelijke geblaf van de honden in het dal en in het aan het eind van het dal gelegen dorp.

Het was een prettige middag geweest. Het schrijven had me de nodige voldoening gegeven. Eerst het tot woorden inkrimpen van mijn gedachten, dan het bijslijpen van de formuleringen en tenslotte het uitprinten van het resultaat. Het vouwen van de vliegtuigjes, het volgen van hun weinig gestroomlijnde vlucht en de onontkoombare landing een paar meter lager, daar kwam de voldoening van het schrijven bij lange na niet in de buurt. Soms hief een schaap met moeite z’n kop op, soms schoten alle koppen alert en waakzaam omhoog als een gevouwen papiertje neerdaalde. Zou de tekst van invloed zijn? Zouden de schapen voelen wat ik na meerdere keren herlezen van de tekst nergens kon terug vinden? Zin, waarde, betekenis, gewicht? Lege vellen op dezelfde manier gevouwen zouden beter en verder vliegen. Die overtuiging zal ik straks gaan testen, maar nu eerst die lamsbout die me al uren met verleidelijke geuren omringt, verleidt tot vleselijk genot. Nog een paar glazen volle, kruidige rode wijn en geen van de buren zal in staat zijn om me voor het middaguur uit mijn droomwereld weg te rukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten