donderdag 30 maart 2023

Schrapen

 De 62 gaan we deze mnd niet halen. Zelfs de 60 niet. Het woordenreservoir voelt leeg aan. Onderwerpen dienen zich niet aan. Tenminste niks wat inspireert. Nederlandse onderwerpen (stikstofcrises, BBB succes, mogelijke val van het kabinet) zijn in feite dubbel. Heb er wel een mening over, maar het treft mij niet, enkel de hervorming van pensioenen zou me kunnen raken in negatieve zin. Europese zaken zijn, hoewel ze me wel kunnen betreffen, in feite nog een verdere van mijn bed show. Bovendien heb je geen enkele invloed op de beslissingen, die daar worden genomen.

 Die invloed zou je hier wel moeten hebben. Zeker op lokaal niveau. Daar komt echter weinig van terecht. Net als dokters je hier maar mondjesmaat informeren over het hoe, waarom en de ev. consequenties van een ingreep, communiseert ook de gemeente alleen in voorschriften en verboden. Neem de aanleg van een riolering. Het EU-geld is binnen, met de aanleg kan worden begonnen. Zover hebben we het via de lokale tam-tam begrepen. Er liggen ook stappels buizen en bergen grof zand en grind op diverse plekken in het dorp. Maar wat dat gaat betekenen qua overlast, aansluiting, kosten, etc. Geen woord. Geen info-avond. Geen inspraakprocedure. De beslissing is genomen (EU voorschrift) en voor de bewoners van Coves is het slikken en desnoods stikken.

 De buizen zijn trouwens erg klein van omvang. De grootste diameter is 20 cm of 30 cm. Dat kan nooit genoeg zijn om iets van 200 huizen op aan te sluiten. Daarbij loopt de overkant bergaf naar de weg. Die hebben het makkelijk. Van onze kant moet je hellingopwaarts naar de weg. Dat is tegennatuurlijk. Dan moet het hele systeem anders om gelegd en de septictank omzeild worden. Een extra opvangbak met een vuilwaterpomp is geen alternatief. Dan moet alsnog de hele binnenplaats en de parkeerplaats voor het huis open en betaal je voor het reinigen van de septictank en het gebruik van de riolering. De vrg is sowieso of ze de mensen kunnen dwingen om van de riolering gebruik te maken en wie betaalt al die bijkomende kosten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten