zaterdag 9 september 2023

Voldoening

 Perfect zagen ze er uit. Op het oog niks aan op te merken. Nu hopen, dat bij het aansnijden geen teleurstelling aan het licht komt. Vooral de rijstevlaai zag er prachtig uit. Indrukwekkend bijna. Maar ook de pruimenvlaai met kruimels mocht er zijn. Geen kleffe zooi zoals bij de eerst poging en geen 'droog brood' zoals bij poging nummer twee. Geen beleg met achtsten of kwarten, gewoon met helften. Een weet voor de volgende keer.

 Waar het nog een beetje aan schort is de gelijke dunte van het deeg en het steeds weer terug veren van wat uitgerold is. Ruim meer dan 32 cm uitgerold, want ook de opstaande rand telt mee, blijkt het bij in de vorm leggen steeds weer dat het deeg minimaal aan één kant en soms zelfs op twee kanten tekort schiet. Na het bakken neemt de bodem van midden naar rand duidelijk in dikte toe. Soms wel meer dan 1 cm. Kan me dat niet van thuis herinneren.

 Aangezien dat niet alleen bij mij zal zijn, zal het internet daar ook wel een mening over hebben. Daar worden -weliswaar bij pizzadeeg- drie mogelijke redenen genoemd. Te lang gekneed. Te kort gerezen. Te koud deeg.

 Over de temperatuur is iedereen het wel eens. Dat moet kamertemperatuur zijn. Mn van belang als het deeg uit de koelkast komt. Beide andere factoren verschillen nogal. Rijstijd varieert van 2 tot 8 uur en het kneden van 4 tot 6 minuten via maximaal 15 naar minimaal 20 minuten. Vreemd gebrek aan eenstemmigheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten